Anthelme Brillat-Savarin je rekao: “Devet od deset ljudi kaže da vole čokoladu. Deseti laže.” U potpunosti se slazem sa njim! Kako neko ne moze da ne voli cokoladu?
Evo kako da napravite toplu cokoladu:
- 1Pomiješajte prašak za puding sa šećerom, vanilin šećerom i kakaom. Od 1, 2 l hladnog mlijeka oduzmite 100 ml i pomiješajte sa smjesom od pudinga, šećera i kakaa.
- 2Ostatak mlijeka skuhajte, maknite s vatre, umiješajte razmućeni prašak za puding i stalno miješajući kuhajte još 1 do 2 minute.
Pripremljeni napitak izlijte u odgovarajuće čaše.
Cokolada je prije smatrana losom hranom. Ipak, sada su ljudi otkrili da sama cokolada "nije kriva" vec secer koji se nalazi u njoj.
Glavi sastojak cokolade je kakao.
Postoje 4 vrste cokolade:
- Cokolada za kuvanje (ne sadrzi mlijeko i secer)
- Crna cokolada (ona sadrzi veci procenat kakao zrna)
- Mlijecna cokolada (sadrzi iste sastojke kao i crna, samo sardzi i mlijeko u prahu)
- Bijela cokolada (sadrzi sve sastojke kao i mlecna osim što ima kakao buter, a ne kakao masu)
Mljac, mljac!
No comments:
Post a Comment